Вітаю Вас Гість | RSS              Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

План роботи відділу
План роботи відділу на тиждень

План роботи відділу на рік

Методичні видання


Сайти ЗНЗ району

http://zholobne-zosh.zt.sch.in.ua/


Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Форма входу

Підписка на новини


Підписатись на новини відділу освіти

Отримуйте всі актуальні новини на ваш e-mail




Головна » 2011 » Листопад » 10 » День української писемності та мови
15:41
День української писемності та мови

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли на підтримку ініціативи громадських організацій і з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства було видано Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови», в якому зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день ушанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Склалися певні традиції відзначення цього свята: це і покладання квітів до пам'ятника Несторові-літописцю; відзначення найкращих популяризаторів українського слова; проведення І етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

У Немильнянській ЗОШ І-ІІ ступенів це свято отримало своє продовження  засіданням районної творчої групи учителів української мови та літератури, у якому взяли участь Запольська Н.М. (Стрієвська ЗОШ), Гудзь Л.Ф. (Чижівська ЗОШ), Маус І.М. (Орепівська ЗОШ), Сита О.О. (Тальківська ЗОШ), Скиба Г.М. (Слободороманівська гімназія), Мулярець М.М. (Несолонська ЗОШ), Петровська А.С. (Наталівська ЗОШ), Бойко А.А. (Токарівська ЗОШ).


                                 

Учасників засідання гостинно зустріли з хлібом-сіллю та щирою піснею педагогічний і учнівський колективи Немильнянської школи.

                      

Методист РМЦ Рошка С.П. ознайомила присутніх з науково-методичною проблемою районної творчої групи та проектом її реалізації.

                          

Директор школи Гудзь О.П., яка стала ініціатором проведення цього заходу і його натхненником,  презентувала роботу школи, мотивуючи вибір тематики засідання.


Про досягнення школи, активність її учнів та педагогів у районних заходах, високий професійний рівень учительського колективу розповіла заступник завідуючої РМЦ Костюк К.М.

Учасники засідання побували у творчій лабораторії вчителів української мови і літератури, відвідавши уроки літератури рідного краю у 6 та 9 класах.

                  

Марчук З.М. запросила пройтися улюбленими стежками поета-земляка Юрія Гудзя, створивши атмосферу невимушеності, творчості за допомогою музичного супроводу, композиції з природних матеріалів, імітації вогнища, що огорнуло душевним теплом усіх, хто був присутній на уроці.

          

Глибинну філософію, жанрово-тематичне розмаїття поезій Юрія Гудзя зуміла донести до учнів 6 класу Тимошенко Л.М., адаптуючи їх до сприйняття дітей, ілюструючи кожну з них фотографіями, пов’язуючи з місцевим матеріалом.

           

Талановитим організатором та автором цікавих ідей на рівні школи і району завжди є Гудзь Л.А., член районної творчої групи, керівник літературного клубу «Паросток», яка на високому професійному рівні провела екскурс в історію с.Немильні та роду Гудзів, показавши фрагменти щорічних літературно-мистецьких зібрань «Липневий янгол», присвячених пам’яті Юрка Гудзя. Активну участь у презентації його творчості як поета, взяли учні та педагоги школи під керівництвом учителя музики Деркач І.В., подарувавши пісні, написані на основі його віршів. Також Леся Архипівна ознайомила учасників з цінними матеріалами, зібраними в бібліотеці школи, що допомагають розкрити загадкову постать прозаїка, драматурга, есеїста, публіциста, художника, філософа, подарувавши диски з його творами та біографічними відомостями.

     

А ще Леся Архипівна ініціювала проект для педагогів району «Живослово», суть якого полягає у створенні літературного альманаху, де будуть друкуватися прозові та поетичні учительські твори. Старт цього проекту продемонструвала Тимошенко Л.М., дебютувавши з власними віршами перед творчою групою.

Засідання не обмежилось участю учнівського та педагогічного колективів Немильнянської школи. До участі в ньому було запрошено викладача Рівненського державного гуманітарного університету, кандидата філологічних наук Д.В.Кравця та його студентів, які майстерно презентували виставу за творчістю Юрія Гудзя, намагаючись донести до глядачів, що біль  в його творах кричить, а душа і серце рвуться на шмаття…

                  

Дмитро Кравець зауважив словами поета, що «світ – Вертеп, у якому важко залишатися собою», звернувши увагу присутніх на те, що ім’я і творчість талановитого письменника Юрія Ґудзя, який знав більше, ніж ми, якому постійно боліла доля країни і її людей,  значимі та відомі за кордоном.

«Відрадно, що у віддаленій Немильні так трепетно плекаються зерна творчості, любові до рідного слова, засіяні Юрієм Петровичем Гудзем» - саме з такими словами звернулася методист РМЦ Рошка С.П. до всіх, хто був причетний до організації і підготовки заходу, залишивши у гостьовій книзі  від імені членів творчої групи вчителів української мови та літератури слова щирої подяки колективу Немильнянської школи.

Категорія: Українська мова та література | Переглядів: 1040 | Додав: Кира | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Оголошення!


Новини по категоріях
Оголошення [869]
Семінари [169]
Інформатика [9]
Математика [12]
Фізика [14]
Хімія та біологія [23]
Позашкільна робота [246]
Дошкільна освіта [46]
Бібліотека [31]
Спорт [184]
Трудове навчання [12]
Навчально-виховна робота [61]
Українська мова та література [55]
Музичне мистецтво [3]
Початкові класи [38]
Географія, економіка [11]
Історія, правознавство [22]
Вітання [163]
Атестація шкіл та ДНЗ [18]


Перекладач сайту


Корисні сайти
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 



 


Відділ освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації ©2009-2024


Адміністратор сайту - Ткачук Максим Анатолійович
Хостинг від uCoz