Вітаю Вас Гість | RSS              Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

План роботи відділу
План роботи відділу на тиждень

План роботи відділу на рік

Методичні видання


Сайти ЗНЗ району

http://zholobne-zosh.zt.sch.in.ua/


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Підписка на новини


Підписатись на новини відділу освіти

Отримуйте всі актуальні новини на ваш e-mail




Головна » 2015 » Квітень » 27 » Круглий стіл працівників психологічної служби
10:59
Круглий стіл працівників психологічної служби

Вже традиційним стало проведення в районі круглого столу працівників психологічної служби (практичних психологів та соціальних педагогів) 23 квітня, коли відмічається Всеукраїнський День психолога. Цей рік не був виключенням. В районному методичному центрі зібралися практичні психологи та соціальні педагоги з 20 загальноосвітніх навчальних закладів району.

Вдалий досвід співпраці адміністрації школи та практичного психолога і соціального педагога презентували заступник з виховної роботи Городницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Тітарева Т.В. та практичний психолог школи Супрунчук М.С.

Вони у виступах відмітили, що актуальним питанням для освітнього закладу є створення психологічно безпечного середовища у школі. Важливу роль у цьому відіграє адміністрація, психологічна служба освітнього закладу, діяльність всього педагогічного колективу і кожного педагога зокрема. У зв’язку з цим,одне з основних завдань педагогічного колективу та психологічної служби школи-моделювання і проектування освітнього емоційно комфортного середовища,в якому будуть задоволені основні потреби учнів,і в якому усі учасники навчально-виховного процесу зможуть зберегти і зміцнити своє психічне та фізичне здоров’я.

Саме в виховній роботі заступника директора,практичного психолога, соціального педагога є багато спільного, взаємопов’язаного.  Це - всебічний розвиток особистості школяра та згуртування класного колективу, а також:

  • Організація роботи з педколективом, зокрема з класними керівниками (педрада, методоб’єднання класних керівників);
  • Організація роботи з батьками (батьківські збори, батьківський всеобуч)
  • Організація роботи з громадськими організаціями (центр соціальної служби для молоді, інспекція у справах неповнолітніх, центр зайнятості населення);
  • Профілактика шкідливих звичок;
  • Робота з учнями,схильними до правопорушень (РПП, індивідуальні бесіди);
  • Робота з обдарованими дітьми (конкурси, КВК, свята, виставки творчих робіт, звіт перед батьками);
  • Робота з дітьми з особливими потребами.

Співпраця повинна ґрунтуватись на: довірі, доброзичливості, відповідальності, толерантності, емоційній взаємодії та взаємодопомозі; вільному висловлюванні думки під час обговорення загальних проблем, діловій критиці, відсутності тиску.

Дієвість складових частин системи виховної роботи зумовлюється глибокими знаннями індивідуально психологічних особливостей учнів, умов їх сімейного виховання, мікросоціального оточення.

Соціальний педагог, практичний психолог спільно з класними керівниками відвідують учнів вдома, вивчають мікроклімат та взаємостосунки учнів з їхніми батьками, виносять проблеми сімейного виховання на засідання ради профілактики правопорушень. Якісно проведена діагностика, вироблені рекомендації по відношенню до певних дітей, розробка педагогічних завдань допомагає вчителям у підготовці бази для індивідуального виховання кожної дитини, кращої її адаптації до умов занять в школі.

Практичний психолог Слободороманівської гімназії Петренко Г.О. провела майстер-клас щодо профілактики емоційного та професійного вигоряння. Вправи, які вона представила, можуть бути корисними не тільки для працівників психологічної служби, а й для подальшого використання у роботі з педагогічними колективами шкіл району. Професійна діяльність педагога в усі часи була однією з найбільш емоційно напружених. Це пов’язано з великою кількістю непередбачуваних та неконтрольованих комунікативних ситуацій з нерегламентованим режимом роботи, з високою мірою особистісної відповідальності вчителя. Педагоги  постійно знаходяться в емоційно насиченій атмосфері під час інтенсивного й тісного спілкування з учнями, батьками, колегами, що призводить до емоційного вигорання. Рівень емоційного вигорання педагога характеризує не лише його особистість, а й ефективність навчально-виховного процесу у цілому. Саме тому, дослідження та своєчасна профілактика зазначеного явища має велике значення як для самого педагога так і навчального закладу у цілому.

Практичний психолог Пилиповицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Ткачук Т.В. представила нову програму, елементи якої вона вже почала використовувати в своїй роботі після проходження курсів з підготовки педагогів-тренерів Програми Міністерства освіти і науки України “Дорослішай на здоров’я” на базі Чернігівського інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського.

Програма спрямована на формування у підлітків здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров’я, усвідомлення цінності здоров’я як основи успішної самореалізації, відповідального ставлення до збереження сімейних цінностей, основ відповідального батьківства.

У ході виступу відбулася презентація навчального посібника «Статеве виховання і репродуктивне здоров’я підлітків та молоді», розробленого за сприяння Програми «Здоров’я жінок України». У посібнику розглянуто теоретичні аспекти статевого виховання, формування здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров’я підлітків, основ планування сім’ї та відповідального батьківства. Посібник розроблено для вчителів, психологів, соціальних педагогів, які працюють із підлітками за програмою «Дорослішай на здоров’я». Видання може бути корисним усім, хто бажає розширити і поглибити свої знання з цього аспекту виховної роботи.

Інформація, що подана Тетяною Валентинівною, виявилася вкрай необхідною для інших працівників психологічної служби. Було багато запитань щодо організації подібних занять в інших школах району.

Категорія: Семінари | Переглядів: 658 | Додав: Кира | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Оголошення!


Новини по категоріях
Оголошення [869]
Семінари [169]
Інформатика [9]
Математика [12]
Фізика [14]
Хімія та біологія [23]
Позашкільна робота [246]
Дошкільна освіта [46]
Бібліотека [31]
Спорт [184]
Трудове навчання [12]
Навчально-виховна робота [61]
Українська мова та література [55]
Музичне мистецтво [3]
Початкові класи [38]
Географія, економіка [11]
Історія, правознавство [22]
Вітання [163]
Атестація шкіл та ДНЗ [18]


Перекладач сайту


Корисні сайти
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 



 


Відділ освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації ©2009-2024


Адміністратор сайту - Ткачук Максим Анатолійович
Хостинг від uCoz