Вітаю Вас Гість | RSS              Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

План роботи відділу
План роботи відділу на тиждень

План роботи відділу на рік

Методичні видання


Сайти ЗНЗ району

http://zholobne-zosh.zt.sch.in.ua/


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Підписка на новини


Підписатись на новини відділу освіти

Отримуйте всі актуальні новини на ваш e-mail




Головна » 2014 » Жовтень » 27 » Шкільна бібліотека - стратегічний партнер освіти
10:20
Шкільна бібліотека - стратегічний партнер освіти

Відповідно наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 року  № 931, з метою розкриття потенційних можливостей шкільної бібліотеки, підняття її престижу, привернення уваги вчительської, учнівської та батьківської громадськості до проблем шкільної бібліотеки та популяризації читання, в школах району започатковано проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек.

У 2014 році  перший  Всеукраїнський місячник проходить під гаслом «Шкільна бібліотека – стратегічний партнер освіти».

Ряд шкільних бібліотек активно включилися в проведення місячника. Бібліотекарями складені відповідні плани. Відбулося відкриття місячника та ознайомлення учнів з його програмою.

В бібліотеках оформлено виставки літератури на різноманітну тематику, проводяться цікаві заходи, спрямовані на популяризацію дитячого читання.

Заслуговує на увагу робота з даного питання бібліотек Орепівської, Новороманівської, Гульської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Варварівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

В Орепівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (бібліотекар Петрук Л.М.) кожний день місячника проходить за певною тематикою.

Під час проведення першого тижня бібліотекарем оформлено ряд тематичних поличок, зокрема:

  • поличку книг-ювілярів «І в книг бувають іменини»;
  • поличку «Підручники, за якими вчилися наші тата й мами»;
  • поличку нових надходжень «Яка я гарненька, коли я новенька».

Для учнів 1 класу проведено екскурсію до бібліотеки «Подорож у країну бібліотеки», з учнями 5-6 класів – заочну екскурсію до пам’ятників книги по всьому світі.

Людмилою Миколаївною організовано і проведено ряд конкурсів. Серед учнів 5-7 класів – конкурс на кращу ілюстрацію до улюбленої книги «Мій улюблений герой із книги», з учнями 1-4 класів – конкурс на кращу книжкову закладку. Серед учнів 2-11 класів –  конкурс на найбільш читаючого школяра. Також проведено акцію для читачів «Тиждень повернутої книги». Під девізом «Підручник у твоєму портфелі» відбувся рейд-огляд підручників, наслідком якого стало оформлення екрану  за рубриками «Книга сміється», «Книга плаче».  Цікавими були і ряд інших заходів.

В останній тиждень місячника заплановано підбиття підсумків акцій «Подаруй книгу бібліотеці» та «Тижня повернутої книги», відзначення і нагородження переможців конкурсів «Найкраща закладка», «Мій улюблений герой із книги», «Найбільш читаючий школяр».

У Новороманівській шкільній бібліотеці (бібліотекар Герасимюк О.В.) також під час місячника проведено ряд цікавих заходів.

Зокрема, бібліотечні уроки «Ознайомлення з будовою книги» (1 клас), «Автори та ілюстратори дитячої книги» (2 клас), «Словники. Енциклопедії. Довідники» (3 клас). З учнями 5-7 класів  по вивчених програмових творах проведено літературну вікторину. В 5  класі відбулася презентація нових надходжень до шкільної бібліотеки.  Цікаво пройшов позакласний захід «Граючись –  навчаємось», у якому були задіяні учні молодших класів. Пройшла акція «Живи, вчи, книго», по класах перевірено збереження навчальної книги, результати висвітлено на стенді в рубриках «Книга дякує», «Книга скаржиться».

Також проведено акцію  «Подаруй бібліотеці книгу», під час якої учні подарували бібліотеці 32 книги.

Слід відмітити роботу Гульської шкільної бібліотеки (бібліотекар Цимбалюк Г.Р.). Галина Ростиславівна чітко спланувала проведення кожного тижня місячника. Нею оформлено ряд нетрадиційних книжкових виставок, зокрема: виставку-зустріч «Підручники наших дідусів», виставку-знайомство з письменниками-ювілярами жовтня.

Цікавою формою проведення масових заходів є ті, у яких містяться елементи гри і таких заходів бібліотекар провела багато, зокрема: для першокласників проведено екскурсію-гру «Рада знайомству, мій любий читачу»; для учнів 4-8 класів проведено огляд-презентацію книжкової виставки «Казка + пригода = читання з насолодою». Пізнавально пройшов День чомусиків і всезнайок з учнями 1-4 класів. Цікавою була весела перерва «Я веселий, добрий сміх, мене вистачить на всіх», під час якої діти читали гуморески, ставили міні-сценки. Бібліотекарем проведено презентації: «Історія створення книги» (для учнів 4-8 класів), «Найдивовижніші книги світу» (для учнів 5-9 класів), години цікавих повідомлень «А ви читали?», «Чи знаєте ви?». Планується проведення музично-літературної композиції «Фестиваль осінніх кольорів».

У бібліотеці відбулася акція «Подаруй книзі життя», під якої учні ремонтували підручники та художню літературу. Серед учні 9-11 класів проведено конкурс читання власних творів. Започатковано  конкурс дитячих малюнків «Бібліотека майбутнього».

При проведенні масових заходів, як от: літературні години, презентації книг Галина Ростиславівна враховує потреби шкільної програми, обирає теми або творчість письменників, на які в шкільній програмі відведено обмаль часу.

Заслуговує на увагу проведення місячника у Варварівській ЗОШ І-ІІ ступенів, де обов’язки бібліотекаря на 10% від ставки  виконує вчителька російської мови і літератури Залізницька О.В. Кожний тиждень місячника проходить під певним девізом. І-й тиждень «Цей дивний світ бібліотека», ІІ-й тиждень «Час творити», ІІІ-й тиждень «Ми ерудити»,  ІV-й тиждень – підсумки. Під час першого тижня для учнів молодших класів і дошкільнят було проведено екскурсію в шкільну бібліотеку, під час якої діти познайомились з правами й обов’язками читачів, внутрішнім облаштуванням бібліотеки, розглянули виставки, завітали до «книжкової лікарні», а завдяки літературній вікторині – згадали казкових героїв. Наприкінці бібліотечної зустрічі єдину першокласницю школи було посвячено у читачі. І надалі кожен тиждень проходив надзвичайно цікаво. Бібліотечний урок «Скарби книжкової полиці» познайомив учнів зі стендами бібліотеки. На одному з них діти ознайомились з «Молитвою до книги», а рубрика цікавинок розповіла про найменшу і найбільшу книги в світі.

Приємним подарунком бібліотеці став плакат, виготовлений учнями 6 класу «Будеш книги полюбляти, будеш все на світі знати».

Оленою Володимирівною проведено ряд бібліотечних годин  окремо для учнів початкових та середніх класів. Кожен бібліотечний урок починався з так званої розминки. Учні молодших класів в усній формі розв’язували бібліотечні загадки, знайомились з казковими героями, відповідали на цікаві питання. Наприкінці кожен учень розповів, що нового і цікавого він дізнався.

Учні 5-9 класів змогли більше дізнатися про свої знання за допомогою тестів. Відповівши на питання і підрахувавши набрані бали, школярі зрозуміли, що їм потрібно більше читати, читати вдумливо, насправді потоваришувати з книгою.

Бібліотекарем проведено акцію «Врятуй книжку!», конкурси на кращу книжечку, зроблену власноруч та кращий малюнок.

Проведені заходи у бібліотеках свідчать, що вони сприяють визнанню шкільної бібліотеки стратегічним партнером національної освіти, центром інформаційної підтримки навчально-виховного процесу.

Бібліотека – це світ відкриттів, світ творчості, де формується читач-творець.

Категорія: Бібліотека | Переглядів: 747 | Додав: Кира | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Оголошення!


Новини по категоріях
Оголошення [869]
Семінари [169]
Інформатика [9]
Математика [12]
Фізика [14]
Хімія та біологія [23]
Позашкільна робота [246]
Дошкільна освіта [46]
Бібліотека [31]
Спорт [184]
Трудове навчання [12]
Навчально-виховна робота [61]
Українська мова та література [55]
Музичне мистецтво [3]
Початкові класи [38]
Географія, економіка [11]
Історія, правознавство [22]
Вітання [163]
Атестація шкіл та ДНЗ [18]


Перекладач сайту


Корисні сайти
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 



 


Відділ освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації ©2009-2024


Адміністратор сайту - Ткачук Максим Анатолійович
Хостинг від uCoz