Вітаю Вас Гість | RSS              Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

План роботи відділу
План роботи відділу на тиждень

План роботи відділу на рік

Методичні видання


Сайти ЗНЗ району

http://zholobne-zosh.zt.sch.in.ua/


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Підписка на новини


Підписатись на новини відділу освіти

Отримуйте всі актуальні новини на ваш e-mail




Головна » 2014 » Березень » 12 » Весну розбудило Шевченкове слово
14:35
Весну розбудило Шевченкове слово


Про прихід найчарівнішої пори року нагадує не лише несміливий спів птахів і вербові пухнастики-котики, не тільки наближення жіночого свята 8 Березня та несподівані промінчики-поцілунки сонця, перлинно-чисті підсніжники, а, звичайно, трепетно-неповторне, пророчо-геніальне слово Нашого Тараса Шевченка. Скільки гордості від того, що Нашого, українського. Тим паче, що в цьому році ми відзначатимемо 200-річчя від дня його народження і 2014 оголошено Роком Шевченка.

Немає, мабуть, жодної байдужої людини до його поезій, що дивують своєю актуальністю. Погодьтеся, у світлі останніх подій вони набувають особливого звучання та забарвлюються тонами сучасності.

Свою Україну любіть,

Любіть її во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть!

Про те, що Шевченківські дні особливі,  підтвердять у кожній школі нашого району, адже, як пише Оксана Сенатович,

Коли до класу на урок

приходить

наш Тарас Шевченко,

про Україну і добро

слова звучать так небуденно.

Здається, дихають слова:

"Мені тринадцятий минало...”

Весна ридала:

"Прощавай”.

Скрипів пісок за Косаралом...

І нам тринадцять. Зелен світ

шумить зеленими листками,

над нами сонця ясний квіт,

і Кобзарева пісня з нами.

Вона звучить, як гімн весні

у вільній збратаній родині.

Наш зелен світ, і ми у нім —

зелене листя України.

10 грудня 2013 року на базі районного методичного центру проходив районний етап ІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім.Т.Г.Шевченка, якому передував відбірковий, шкільний, на базі опорних шкіл освітніх округів. Найбільша кількість учасників спостерігалася в Ярунському (34),  Слободороманівському (26) та Городницькому (24) освітніх округах. Всього 138 учнів стали учасниками І етапу конкурсу.

У районному конкурсі взяли участь 29 представників з восьми освітніх округів. Під час практичної частини кожному було запропоновано завдання мовно-літературного характеру, що передбачали не тільки володіння відомостями про життєвий і творчий шлях поета, а й навичками інтерпретації літературних творів.

На обласному етапі конкурсу, який відбувся 21 грудня 2013 року, наш район представляли Голуб Катерина, учениця 7 класу Слободороманівської гімназії, та Степанюк Руслана, учениця 9 класу Стрієвської ЗОШ І-ІІ ступенів, яка виборола диплом ІІІ ступеня.

Святкуванню 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка був присвячений і ІІ (районний) етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, що проводиться під гаслом "Об'єднаймося ж, брати мої!". Участь у ньому взяли учні  Федорівської (3 роботи: 2 - у номінації «Література», 1 – у номінації «Історія України і державотворення»), Жолобненської (2 роботи у номінації «Література»), Івашківської (1 робота у номінації «Література»), Стрієвської ( 1 робота у номінації «Література»), Поліянівської  (1 робота у номінації «Література»), Повчинської (1 робота в номінації «Література»), Пилиповицької (1 робота в номінації «Література», Броницької (1 робота в номінації «Література»).  Журі розглянуло 11 робіт, з них 10 – у номінації «Література» і 1 – у номінації «Історія України і державотворення». Роботи переможців (7 у номінації «Література» та 1 в номінації «Історія України і державотворення») подані на обласний етап конкурсу в Житомирський ОІППО.

Активними до відзначення знаменної дати були і вчителі-словесники, які брали участь у педагогічній виставці «Освіта Звягельщини 2014», представивши 7 розробок, присвячених Т.Г.Шевченку (літературно-економічну програму «Я знаю все про Кобзаря» підготувала вчитель Барвинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Калінченко Т.М.; поетичний доробок у рамках проекту творчих учителів району «Живослово» - вчитель Немильнянської ЗОШ І-ІІ ступенів Тимошенко Л.М.; презентацію «Т.Г.Шевченко і Житомирщина» та розробку «Слово Шевченкове - вічне» - вчитель Малоцвілянської ЗОШ І-ІІ ступенів Доценко С.П.; розробку уроку «Пам’ятник моєму улюбленому поетові у рідному місті Новограді-Волинському» - вчитель Н-Волинської вечірньої школи ІІ-ІІІ ступенів Дубчак Р.І.; проект «Краса природи у творах Т.Шевченка» - вчитель Варварівської ЗОШ І-ІІ ступенів Підкаура В.Г.; презентацію «Тарасовими стежками» - вчитель Таращанської ЗОШ І-ІІ ступенів Венгер І.Д.; матеріали з досвіду роботи над вивченням життєвого і творчого шляху Т.Г.Шевченка  - вчитель Дідовицької ЗОШ І-ІІ ступенів Ковальківська О.І.).

Матеріали з досвіду роботи цих філологів надруковані у методичному віснику «Педагогічні обрії» №1 (17) за березень 2014 року.

У грудні 2013 року навчальні заклади району отримали  книгу Р.Симоненка, В. Берестенка «Тарас Шевченко та його доба», де зібрано ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників - друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження що базуються на об'єктивному відборі фактів, ґрунтовному і неупередженому викладенні.

У 2013-2014 навчальному році 207 учнів з 9 навчальних закладів (Несолонська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Наталівська, Тальківська, Малоцвілянська, Брониківська, Варварівська, Дідовицька, Тупалецька та Великогорбашівська ЗОШ І-ІІ ступенів) долучилися до участі в V Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник» -2014, яка відбулася 4 березня 2014 року і була присвячена 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря.


Це далеко не повний перелік того, що було проведено освітянами району, адже кожна школа розробляла свій план заходів, який передбачав і виставки в бібліотеках, і літературно-музичні композиції, конкурси читців та малюнків, випуск газет, вікторини, години спілкування, літературні читання. Цікаві форми роботи запропонували своїм учням у Яворівській  (заочна мандрівка шляхами Шевченка, диспут), Варварівській (віртуальні відеоекскурсії, творчі проекти), Ярунській (літературний двобій, літературний альманах, клуб знавців та інтелектуальний турнір), Тальківській і Поліянівській ЗОШ (літературний брейн-ринг, усний журнал). У Несолонській школі проведені тематичні уроки та загальношкільну лінійку, у Кленівській ЗОШ організовано виставку дитячих малюнків, у Суслівській - проведено урок-екскурсію, учні Наталівської ЗОШ ознайомилися з презентаціями про Шевченка-художника та взяли участь у Шевченківських читаннях. До літературної вітальні були запрошені учні Киянської ЗОШ. Оригінально та цікаво пройшов тиждень «Шлях до Тараса» у Стрієвській ЗОШ, де учні виготовляли буклети, виготовляли стіннівки та розгортки, брали участь в анкетуванні, малярському аукціоні та літературній грі-квесті. У Колодянській ЗОШ оформлено фотовиставку пам’ятників Т.Г.Шевченку, створено куточок ушанування творчості Кобзаря. Виставку «Перші проби пера» оформили у Суховільській ЗОШ, де відбулися спортивні змагання на кубок Шевченка. У Городницькій школі відбулося літературне свято. Шевченківський КВК проведений у Брониківській ЗОШ. Інформаційні хвилинки відбулися в Жолобненській школі.

Головне те, що завдяки Шевченківському мудрому слову ми віримо у те, що зацвіте «садок вишневий коло хати» і «защебече соловейко в лузі на калині», а ще «закує зозуленька в зеленому гаї». І ніколи не зміліє бездонна Кобзарева криниця добра, краси, істини і правди.

Категорія: Українська мова та література | Переглядів: 790 | Додав: Кира | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Оголошення!


Новини по категоріях
Оголошення [869]
Семінари [169]
Інформатика [9]
Математика [12]
Фізика [14]
Хімія та біологія [23]
Позашкільна робота [246]
Дошкільна освіта [46]
Бібліотека [31]
Спорт [184]
Трудове навчання [12]
Навчально-виховна робота [61]
Українська мова та література [55]
Музичне мистецтво [3]
Початкові класи [38]
Географія, економіка [11]
Історія, правознавство [22]
Вітання [163]
Атестація шкіл та ДНЗ [18]


Перекладач сайту


Корисні сайти
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 



 


Відділ освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації ©2009-2024


Адміністратор сайту - Ткачук Максим Анатолійович
Хостинг від uCoz