НАКАЗ
27.10.11 № 411
Про стан харчування
організованих
дитячих колективів району
Станом на 21 жовтня 2011 року у школах І-ІІ,
І-ІІІ ступенів (крім Ярунської та Дідовицької шкіл) діти отримують гаряче
харчування, учні двох цих шкіл забезпечені буфетною продукцією. Учні шкіл І
ступеня, крім Вербівки, теж
забезпечуються буфетною продукцією.
Всіма видами харчування
охоплено 4764 учні, з них:
1810 учнів 1-4 класів (99,5%)
2052 учні 5-11 класів ’’чистої’’ зони за
батьківські кошти
902 учнів 5-11 класів зони радіаційного
контролю.
З цієї кількості учнів – 3492 дитини
пільгових категорій (учні початкових класів, діти-сироти, діти, позбавлені
батьківського піклування, діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей, діти,
постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС).
Гарячим харчуванням охоплено 4506 учнів:
1653 учні зони
радіаційного контролю та
2853 учні інших
шкіл.
Буфетною
продукцією забезпечені 258 учнів.
Гаряче харчування
організовано в усіх школах, що знаходяться в зоні радіаційного контролю, крім
Вербівки (9 учнів отримують грошову компенсацію).
Проте, керівники шкіл не завжди приділяють належну
увагу організації харчування пільгових категорій дітей, а саме дітей з малозабезпечених сімей - батьки не завжди знають, що для безкоштовного
харчування їх дітей потрібно в школу пред’явити довідку з УПСЗН РДА, що
свідчить про недостатню організацію роботи з інформування батьків щодо пільгового харчування.
21 жовтня 2011 року в облдержадміністрації
відбулась нарада з питань захисту прав дитини за участю Уповноваженого
Президента України з прав дитини Павленка
Ю.О., заступника Генерального прокурора України Занфірова В.А., де піднімалось
питання організації харчування. З огляду на те, що 19 жовтня 2011 року виник
спалах харчового отруєння в Краснодонській гімназії, внаслідок чого 49 учнів
закладу були госпіталізовані до інфекційних відділень, урядом дано доручення
здійснити ґрунтовний аналіз причин харчових отруєнь та провести перевірку стану
організації харчування.
Як свідчать перевірки, проведені спільно з
представниками райСЕС, в організації харчування існує ряд проблем: норми
харчування школярів зони радіологічного контролю є недостатніми, на дворазове
харчування дітей передбачено 30% добової
фізіологічної потреби школяра, тоді як тільки на обід необхідно щоб припадало
35%. Щоденні раціони школярів також не забезпечують виконання фізіологічних норм
на основі продукти харчування (кисломолочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти,
рибу та рибопродукти). Відмічається дефіцит продуктів білкового походження,
продуктів, багатих на вітаміни, мікроелементи, з радіопектиновими властивостями.
З метою належної організації харчування учнів, для
забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя при організації харчування
дітей організованих колективів
НАКАЗУЮ:
1. Керівникам загальноосвітніх закладів:
1.1. У своїй діяльності щодо організації харчування керуватися нормативними
документами: Законами України "Про освіту” (ст. 25),
"Про загальну середню освіту” (п. 2 ст.
22), „Про дитяче харчування”, постановами Кабінету Міністрів України від 22.11.2004
№ 1591 „Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 19.06.2002 № 856 „Про організацію
харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів” , спільними
наказами Міністерства охорони здоров’я
України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року №242/329 „Про
затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих
закладах”, від 17.04.2006 року № 298/227
„Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних
навчальних закладах”.
1.2. Суворо дотримуватись «Державних
санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних
закладів та організації навчально-виховного процесу» ДСанПіН 5.5.2.008-01.
1.3. Нести персональну відповідальність за порушення санітарного
законодавства при організації харчування дітей.
1.4. При виявленні недоліків в організації харчування вживати заходів щодо
їх усунення та негайно інформувати про вжиті заходи відділ освіти РДА.
1.5. Особисто контролювати терміни проходження медичного огляду
працівниками харчоблоків.
1.6. Посилити контроль за організацією харчування, узагальнювати та
підводити підсумки щодо здійснення контролю за станом харчування (виносити дане
питання для обговорення на педагогічних радах, нарадах при директору,
батьківських зборах тощо).
1.7. Забезпечити дотримання
двотижневого циклічного меню та
виконання норм харчування.
1.8. Контролювати проведення штучної С-вітамінізації.
1.9. Контролювати наявність документів, що засвідчують їх якість та
безпеку, не допускати використання для приготування страв продуктів з
вичерпаними термінами реалізації, з вмістом заборонених харчових домішок.
1.10. Забезпечити вчасне інформування відділу освіти (провідного
спеціаліста) про наявність дітей, які мають право безкоштовного харчування
згідно постанови КМУ від 19.06.02 №856
«Про організацію харчування окремих категорій учнів у ЗНЗ»
(дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з
малозабезпечених сімей).
Щомісяця, до 25 числа поточного місяця
1.11. Забезпечити
виконання постанови КМУ від 5 жовтня 2009 року № 1121 «Про затвердження Положення про групу продовженого
дня загальноосвітнього навчального закладу» (п.8, п.14п.21, п22).
2. Начальнику ГЦГО Маслію В.С. вжити заходів щодо покращення
матеріально-технічної бази шкільних їдалень згідно передбачених асигнувань,
забезпечення харчоблоків необхідним дезінфікуючими , миючими засобами.
3. Провідному спеціалісту відділу освіти Барановській Л.В. контролювати
наявність документів, що підтверджують
право безкоштовного харчування дітей.
4. Технологу відділу освіти Лавренчук Ю.Л. щомісяця аналізувати виконання
норм харчування учнів ЗОШ району.
5. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника
відділу освіти Андрощук В.П..
Начальник відділу
О.А.Антипчук
|